JUSTITIA IMPOTRIVA PUTERII POLITICE SI PUTEREA POLITICA IMPOTRIVA JUSTITIEI

Recunosc ca desi aveam in gand de mult timp sa scriu despre acest subiect, nu am stiut cum sa incep acest articol decat in momentul in care am gasit titlul pentru acesta.

Adevarul este ca aceasta impotrivire nu este facuta decat pentru castigarea unei puteri cat mai mari, fie ca este vorba despre o putere politica, fie ca este vorba despre o putere a justitiei.

Iar cel mai trist lucru, mi se pare ca este acela in care aceasta ”impotrivire” care aduce mai degraba a piedica pusa Romaniei, in loc sa reprezinte o limitare justificabila a unei puteri a statului in fata libertatii individului este facuta in dispretul oricarei ”libertati”.

Pentru ca aceasta ”impotrivire” nu are ca scop libertatile individului ci lupta pentru acapararea puterii, lupta pentru ”acapararea” statului, o lupta in care singurul sacrificat de serviciu este individul.

Am stat mult timp si am privit puterea politica care dorea sa constranga puterea justitiei pentru a realiza un model de organizare statala care sa poata fi schimbat dupa  modelul de cat mai multa putere obtinuta ”impotriva” individului.

Am asistat pe urma la puterea justitiei, care intr-o incercare revansarda a urmarit sa constranga puterea politica  fara sa ii pese catusi de putin de libertatile individului, scuzandu-si mijloacele printr-un discurs despre statul de drept, care insa fara libertatea individului este mai mult un stat politic in totalitate ”impotriva” oricarei dreptati sociale.

Ma tem acum numai de unificarea acestor doua puteri intr-una singura, care este foarte aproape de a se intampla si care indiferent daca justitia sau politica va fi formal castigatoare, va crea o putere fara masura ce va permite statului sa intervina in mod abuziv impotriva individului.

Eu, nu sunt nici impotriva justitiei si nici impotriva politicii, eu sunt pentru libertatea individului care nu este vazuta doar ca o notiune filosofica abstracta, ci ca o experienta reala, concreta a fiintelor umane, care au propriile lor proiecte de viata si care sunt cu siguranta capabile sa-si evalueze singure ceea ce este mai bine pentru ele.

Stiu ca este greu de creat si de conceput strategii de actiune politica si juridica care sa duca la un model de societate in care individul sa se bucure de libertate, iar puterea politica si puterea justitiei sa isi cedeze de buna voie o  parte din puterea lor in favoarea unui transfer de responsabilitate dinspre stat catre individ.

Cei care detin puterea au o teama viscerala ca o vor pierde, cei care sunt presati de putere au o teama foarte mare ca ”se vor pierde” intrucat nimeni nu le va putea garanta o libertate  in fata unui stat  care indiferent ca este de ”drept” sau este ”politic”, va fi ”impotriva” lor.

Imi dau seama ca suntem traitori intr-o tara lipsita atat de cultura politica cat si de cultura juridica, iar acest lucru face si mai greu demersul de a crea si concepe o ”altfel” de strategie, un ”altfel” de model al statului, aceasta lipsa insa, nu ma opreste din incercarea aceasta pe care mi-am propus-o, si in care cred, fiind sigur ca mai devreme sau mai tarziu, oamenii vor constientiza nevoia de libertate si necesitatea unei responsabilitati a libertatii care ne poate aduce in sfarsit ROMANIA asa cum stiu ca si-ar dori-o fiecare roman!

Cred ca a sosit momentul sa punem capat unei dimensiuni aberante a puterii indiferent ca se numeste ”de drept” sau ”democratica” atata vreme cat aceasta, lupta de fapt impotriva libertatii individului.

Daca puterea se poate impune chiar si atunci cand oamenii simt ca ceva nu este in regula cu aceasta, fiti siguri ca si libertatea se poate impune ca o valoare careia merita sa i te dedici inainte de a o pierde.

Avem un drum lung de parcurs, si trebuie inceput cu crearea si conceperea unui plan sistematic, pe termen lung, alaturat unei dorinte de a-l indeplini pas cu pas.

Piatra de temelie trebuie sa fie asigurarea suprematiei depturilor si libertatilor, prin constientizarea puterii politice si puterii justitiei, asupra necesitatii unor limite in fata libertatii individului.

Tocmai de acea voi incerca sa pledez  pentru o reforma de proportii care sa inlature blocajul total la care este supusa ROMANIA azi, si astept sa mi se alature in acest demers toti cei care cred in libertatea si in drepturile individului !

Va urma….

Balasa Gabriel

Leave a Reply