Iubiti Romania

Cat de legati suntem noi romanii de Romania, si cat de constienti suntem de aceasta legatura? 

Este o intrebare, ce ma indeamna sa privesc la Romania, si sa vad imaginea acesteia, cu ,campiile, dealurile, muntii, raurile, si marea, adica o tara cu caracteristici fizice ale reliefului diverse si care pot fi considerate chiar echilibrate.  Si cu siguranta exista o legatura intre locul acesta in care ne-am nascut si fiintele noastre, lucru care face ca aceste caracteristici ale Romaniei sa fie intr-un fel sau altul intretesute in viata fiecarui roman.

Totusi, daca ar fi sa privesc Romania in plan spiritual, atunci imaginea pe care eu mi- o inchipui ar fi diferita. In loc de aceasta diversitate in echilibru,  spiritul Romaniei pare a fi o lipsa  evidenta a oricarui fel de unitate, si o exacerbare a individualismului prost inteles, in care fiecare se straduieste sa rupa din spiritul acestei tari o bucatica cit de mica numai si numai pentru el. Este motivul pentru care eu cred ca legatura noastra cu Romania este foarte slaba in prezent, desi exista posibilitatea unei legaturi mai puternice a Romaniei cu noi. Pentru noi insa, se pare ca nu exista restrictii in libertatea ce ne-o luam de a ne trai propriile vieti fara sa ne pese de “VIATA ROMANIEI”  desi, ar trebui sa fim constienti de faptul ca exista un spirit al Romaniei care este mult mai mare decat spiritul nostru individual, si care ne poate ajuta atit in vremuri normale cit si in vremuri mai grele, in care necesitatea ne poate acoperi orice farama de libertate.

Traim in Romania dar asta nu este de ajuns pentru  Romania atita timp cit :

– traim in Romania, dar multora dintre noi ne place sa traim izolati de aceasta, de destinul ei si chiar facem eforturi sa parem detasati de ea, sau si mai rau plecam din tara, lasand in urma doar reprosurile, – traim in Roamania, dar suntem dezradacinati spiritual de pamantul acestei tari, pentru ca ne lipseste o constiinta de tara prin care Romania sa fie nu numai locul unde ne nastem, traim si muncim, dar si locul pe care-l iubim si care ne iubeste, locul pe care-l ajutam si care la randul lui ne ajuta, locul in care putem semana semintele loialitatii, patriotismului, dezvoltarii si prosperitatii Romaniei, pentru ca acestea sa poata inflori si in destinele noastre individuale.

Azi, mai mult decat oricand, este important pentru noi sa stim ca suntem romani,  este important sa iubim Romania si mai ales sa lucram pentru progresul acesteia care va fi cu siguranta si al oamenilor ce traiesc pe acest pamant. Cum la fel de important este sa realizam, ca traim in Romania mai inainte de a trai in Europa si in lume, motiv pentru care nu trebuie sa  ne “repezim” la promovarea unui globalism, uitand de radacinile noastre pe care le avem infipte aici, in pamantul Romaniei, pentru ca fie ,ca suntem inca in tara sau suntem emigranti in alte locuri, noi fara Romania suntem Nimeni si Nimic, este adevarat ca putem avea impliniri personale dar acestea nu vor fi decat o floare ce se deschide putin si se vestejeste imediat disparand pentru totdeauna. 

Asa ca, Iubiti Romania, pentru ca :

– daca noi nu ne ingrijim de Romania, atunci nimeni nu se va ingriji de aceasta

daca noi nu respiram energia tarii in care ne-am nascut atunci vom fi repede coplesiti de o lipsa spirituala ce nu ne va durea, nu ne va omori, dar cu siguranta va face ca nimeni sa nu ne mai ia in seama, va face ca noi, romanii, sa nu mai  „existam” pentru celelate popoare. 

De aceea, daca vreti cu adevarat o  schimbare,  atunci lucrul cel mai simplu pe care trebuie sa-l faceti, este sa iubiti Romania, pentru ca asa cum nici o iarba nu poate creste fara radacini, la fel nici un roman nu poate „creste” fara ROMANIA ! 

Balasa Gabriel  

3 Responses to “Iubiti Romania”

  1. elena Says:

    pana la urma ,toti iubim Romania,mai mult sau mai putin,,,ideea e ca nu vrem sa recunoastem, unde mai pui ca sunt si anumiti factori care nu ne lasa sa observam acest lucru(nu vedem padurea din cauza copacilor )

  2. admin Says:

    Ai dreptate Elena, dar tocmai pentru asta trebuie sa o spunem mai des, chiar daca uni vor zice ca este doar o lozinca nu-mi pasa, atita timp cit Romania va fi in inimile noastre si ne va ajuta sa ne cunoastem si sa ne iubim asa cum suntem noi, romanii.

  3. elena Says:

    cat timp crezi cu adevarat ,nu e doar o lozinca.si taria cu care o spui ii determina atat pe cei ce iti citesc blogul,cat si pe cei ce te cunosc sa aprecieze adevarata valoare a acestei tari si, de ce nu?,sa fie mandrii ca sunt romani.in cele din urma , Romania este o tara frumoasa, care merita iubita. este trist faptul ca este apreciata mai mult de catre strainii care o viziteaza decat de catre cetatenii sai.cu regret observ ca majoritatea romanilor incearca sa rupa legatura afectiva cu tara , se straduiesc sa uite traditiile, sa ignore istoria,cultura romaneasca…parca vor sa uite ca sunt romani.este infricosator cu cat dispret se gandesc cei mai multi la Romania,multi fiind influentati de realitatea politica,economica.am doar 20 de ani,dar, ma uit cu groaza in jurul meu…si realizez cat de mult au decazut adevaratele valori.nimeni nu mai respecta nimic…e o dezordine totala. nu ne ramane decat sa trimitem mai departe acest indemn de a ne iubi tara si sa speram ca va fi ascultat!

Leave a Reply