Ziua Justitiei

Multi dintre judecatori am uitat sa ne bucuram de Ziua Justitiei, ceea ce e semn ca nu prea credem in aceasta asa zisa sarbatoare, pentru ca o adevarata Zi a Justitiei nu poate fi cea de care se bucura doar cei care fac justitie, ci trebuie sa fie si cea de care se bucura toti cei care au parte intr-un fel sau altul de garantia unei justitii responsabile si independente de orice putere.

Este ziua justitiei, si noi nu stim inca daca sarbatorim o idee sau doar un lucru, cred insa ca pe axa ideologica a justitiei care este inefabila si se intinde intre promisiune si cautare, coboara acea axa psihologica plina de nisipul marunt al unor legi mici care nu mai lasa deloc spatiu pentru cele esentiale.

Este ziua justitiei, si din pacate justitia aceasta nu si-a declarat nici un scop facandu-ne sa ne simtim neimpliniti, pentru ca reforma nu poate fi un scop ci doar un mijloc, asa cum nici legea nu poate fi un scop. Poate de aici si neputinta noastra, si lipsa unei puteri autentice judecatoresti, care ramane mai departe cheia unei increderi ce se poate transforma cu adevarat intr-o legitimitate puternica pentru Justitie.

Este ziua justitiei, cind este frumos sa vedem oameni si locuri zambindu-ne, dar nu trebuie sa uitam de mijloace si scopuri, de idealuri si de vise.

Este ziua justitiei, si credem ca macar acum in aceasta zi ar trebui sa spunem cu glas tare, OPRITI-VA SI NU MAI FACETI LEGI LA INTIMPLARE, STATI MAI INTAI SI STABILITI PRIORITATATILE, DUPA CARE HAIDETI SA CONSTRUIM FUNDAMENTUL UNEI JUSTITII CE POATE FI SARBATORITA! Acest fundament trebuie sa inceapa cu stabilirea unor dezlegari esentiale:

 – Ce sistem de drept vrem sa avem?

– Ce instante trebuie sa functioneze in acest sistem?

– Cate grade de jurisdictie ne trebuie pentru ca justitia sa sa afle mereu in legatura cu corpul social?

Daca nu vom trece sa facem mai intai aceste lucruri mari, si ne vom ocupa mai departe cu cele mici, ne vom trezi ca ceea ce este mai important nu mai are loc in sistemul nostru de referinta si in mod sigur ne va lipsi mai departe bucuria de a sarbatori Ziua Justitiei.

Asa ca de Ziua Justitiei, eu cred ca trebuie sa incepem sa ne gandim de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care trebuie sa fie o Curte de Casatie, si care trebuie sa unifice practica judiciara nu printr-o metoda administrativa ce nu are forta, ci pe calea directa a recursului, un recurs numai pe legalitate si cu filtru de admisibilitate.

Sa ne gandim bine daca pentru cele trei cai de atac ne sunt necesare chiar toate cele patru grade de jurisdictie, pentru ca un rationament simplu si logic ne conduce clar spre adoptarea unui sistem cu 3 grade de jurisdictie care sa corespunda celor 3 cai de atac, si atunci putem spune sa dispara judecatoriile, sau tribunalele, ori de ce nu curtile de apel, si iata ca deja am avea 3 variante posibile.

Sa ne gandim bine daca activitatea judiciara trebuie asimilata cu infaptuirea justitiei, daca nu trebuie sa avem legi diferite pentru organizarea judecatoreasca si pentru cea a Ministerului Public.

Si abia dupa stabilirea acestor lucruri esentiale pentru functionarea corecta a unei justitii putem trece si la adoptarea unor noi coduri, pentru ca altfel vom continua sa facem legi, si coduri, indepartandu- ne sistematic de fundamentul unei justitii care poate fi sarbatorita atunci cind ESTE ZIUA JUSTITIEI in primul rand de justitiabili.

BG

Leave a Reply