Critica este pentru ceilalti

Cineva spunea ca “E mult mai usor sa fii critic decit sa fii corect”, lucru cu care sunt total de acord si la care as mai adauga ceva, e mult mai usor sa vedem “pacatele” altora decat sa le vedem pe ale noastre.

Azi traim intr-o realitate in care mintile noastre vad doar greselile celor de langa noi, in care inima noastra cantareste doar greutatile pe care le atarnam de faptele altora parasind cu desavarisire grija pentru dobandirea de catre noi a unui spirit luminat.

Azi unim pierderile noastre cu grija pe care vrem sa o aruncam pe umerii celorlalti pentru a ne ascunde neputintele pe care ni le gatim cu ajutorul cuvintelor in dorintele si proiectele pe care am doar spunem ca am dori sa le punem in slujba celor de linga noi.

Azi folosim lacrimile pentru a ne “curata” hainele ce le purtam si dupa care suntem judecati.

Azi suntem potrivnici oricarei intelegeri ce ne-ar putea scoate din confuzia extraordinara in care traim, numai si numai pentru ca vrem sa ne “pazim” avantajele pe care noi credem ca le avem asupra celorlalti.

Azi ii amagim pe toti cei care sunt linga noi prin amagirile de sine care  ne raman mereu neluate in seama si neintelese chiar de catre noi insine.

Si totusi, Azi sunt din ce in ce mai putini oameni care ar putea sa recunoasca toate acestea ca fiind in primul rand adevarate pentru ei, cu totii fiind in schimb gata sa jure ca ceilalti cu siguranta chiar asa sunt……pentru ca:

Cel caruia i se pare ca este cel mai bun, are sufletul gol.

Cel caruia i se pare ca este plin de intelepciune, nu va primi niciodata adevarul. Cel care se maguleste cu aprecierea celorlalti, nu va fi decat tradat mereu si mereu.

Cel care se increde in parerea lui sau a altora, numai dupa parere va fi judecat.

Cel care se crede plin de virtuti, sfarsit de patimi va termina.

Cel care pe oameni ii foloseste ca pe niste unelte, va fi inselat de “uneltele” de care s-a folosit.

Cel care semet se vrea indreptator al celorlalti orbecaind in necunoasterea proprie, se va taia in subtirimea propriei existente. 

Cel care se crede  vultur va fi ranit mai grav daca ii tai o unghie decat daca il lovesti peste plisc.

Azi insa toate sunt posibile, si cele pe care le-am spus dar cu siguranta si cele pe care nu le-am spus.

BG

Leave a Reply