Ne moare tara oameni buni, si nimeni parca nu vede cum aceasta este asezata in mormant, batoasa si slabanoaga si cum ne zambeste saraca din mormantul peste care uni vor sa arunce déjà primul pumn de tarana.
Sa stiti insa ca Romania nu a murit, tara noastra mai misca odata cu credinta romanilor care se roaga pentru ea. Puteti să radeti, dar mie, mi-e draga Romania chiar si asa cum este ea acum, cu drumuri facute praf, cu oamenii, sarmanii, care nu mai inteleg nimic din toate cuvintele ce sunt aruncate asupra lor ca niste lucruri, cu ajutorul carora se vor acoperite adevarurile putine si coltoase din aceasta tara. Pentru ca Romania, este tara mea, singura mea tara in care m-am nascut si am crescut, in care vreau sa traiesc si sa mor ingropat cu iubirea pentru aceasta.
Traim vremuri grele de criza, este adevarat, si vor veni poate altele si mai grele, dar pentru acestea nu Romania este de vina, pentru ca Romania sufera si ea odata cu noi, o doare si pe ea ca si pe noi, este folosita si ea la fel cum suntem folositi si noi, si mai ales este condusa si ea asa cum suntem condusi si noi.
Romania nu este un concept, o idée generala, abstracta despre o tara oarecare, Romania suntem noi, Romania este realitatea noastra in care traim zi de zi, Romania este energia care ne ajuta sa trecem peste toate greutatile si sa o luam mereu de la capat. De aceea eu nu-I pot intelege niciodata pe romanii care spun ca ”s-au saturat de Romania”, doar pentru ca sunt suparati de lipsurile ce le experimentaza, fara insa, sa vada ca doar Romania le poate arata cine sunt si cum vor si pot sa se exprime pe ei insisi in aceasta lume, refuzand sa recunoasca relatia directa cu Romania care le-a construit viata si personalitatea, care le-a deschis inteligenta si creativitatea.
Este adevarat ca Romania nu este o putere, asa cum sunt alte tari, conceptul de putere este insa lipsit de orice continut daca manifestarea acesteia se face doar la nivelul de cauza, rupta de orice legatura cu efectele. Exista totusi putere in Romania, si sistemul constitutional desemneaza cele 2 puteri, legislativa si executiva care reprezinta statul. Numai ca romanii, vad ca in general, Puterea ce se manifesta azi,, nu este de fapt puterea Romaniei. Iar reducerea puterii doar la un instrument pentru a conduce si a-ti pune in aplicare vointa, ca si lacomia manifestarii acestei puteri se pare ca a blocat Romania. Si cand Romania este blocata, si noi romanii suntem blocati.
Puterea adevarata a Romaniei trebuie curatata ca si lentilele murdare ale unor ochelari prin care imaginile nu se mai vad asa bine si clar. Si pe masura ce o vom curata vom vedea ca recunoastem mai bine conexiunea noastra cu Romania, vom vedea ca incepem sa comunicam mai bine uni cu alti, sa fim mai deschisi, si sa ii ascultam pe oameni chiar si atunci cand nu suntem de accord cu ei.
Pentru aceasta este necesar insa, sa trecem peste intelegerea simplista a Puterii, dupa care puterea este doar pentru a conduce, si mai ales sa intelegem ca Puterea inseamna doar a administra, a ajuta oamenii sa traiasca aceasta viata, a-I proteja si a avea grija de modul in care regulile pe care le stabileste actioneaza in vietile acestora.
Romania spune azi, prin felul cum arata, prin viata pe care noi o traim, ca ea nu are nevoie de conducatori ci de administratori, iar diferenta dintre acestia este imensa.
Astfel in timp ce un coducator se ingrijește de construirea unei structuri piramidale a puterii, crezandu-se in varful lantului trofic si ca totul se afla ”sub el”, mai jos și trebuie sa se conformeze hotararilor lui, singura lui responsabilitatea fiind cea de pastrare a puterii, un administrator are in primul rand responsabilitatea celorlalti oameni, un administrator incearca sa aiba grija ca prin masurile ce le ia, prin regulile pe care le creaza sa aduca cu adevarat binele in vietile oamenilor.
Daca un conducator rigidizeaza Puterea la nivelul unei simplificari prin taierea a tot ce I se pare in plus, un administrator reda Puterii sensul profund al acesteia prin construirea unei vieti mai bune pentru oameni si prin integrarea lor intr-o societate mai buna cu toata lumea.
Daca un conducator priveste orice schimbare prin prisma puterii pe care o are de a controla totul, un administrator experimenteaza el insusi viata oamenilor si ceea ce li se intampla acestora cautand sa se asigure ca oamenii au cu ce se hrani, au unde locui si unde munci, dar mai ales au incotro sa priveasca, iar toate acestea aduc liniste, pace, si intelegere in societate.
Daca vrem ca puterea Romaniei sa se manifeste cu adevarat spre binele nostru, al romanilor, atunci trebuie sa intelegem ca Puterea nu trebuie sa comande, ea trebuie sa se ingrijeasca de efectele pe care le produce in vietile noastre, ca Puterea trebuie vindecata de placerea de a conduce si invatata sa-si asume responsabilitatea pentru o aranjare logica a vietilor noastre.
Puterea in esenta sa trebuie sa protejeze oamenii si societatea, ea trebuie sa se ingrijeasca de felul in care regulile create permit oamenilor sa reactioneze in modul pe care ei il simt just si correct, si nu de simpla nerespectarea a acestora.
Romania are nevoie de reguli, are nevoie de legi, dar mai ales are nevoie de o logica a cauzalitatii acestora, pentru ca atunci cand le respecti te astepti ca acest lucru sa aduca ceva bun in viata ta, sa-ti aduca un nivel bun de trai, siguranta si de ce nu putina fericire. Atunci cand insa, puterea ignora aceasta cauzalitate, si cauta sa schimbe societatea doar cu ajutorul a cator mai multe reguli si legi fara nici un discernamant, aceasta se inscrie intr-o logica simplificata a unei reactii, fiind lipsita de orice reflectie profunda asupra problemelor oamenilor si a cauzelor acestora, a relatiilor si raporturilor care au condus la aceste probleme, si in definitiv lipsita de orice solutie reala.
De aceea va rog, nu ingropati inca Romania pentru ca Romania traieste in sufletele oamenilor care o iubesc neconditionat, si de acolo ea ne spune ca Puterea a pierdut de mult simtul directiei, ca Puterea nu este pur si simplu PUTERE ci este si nevoia de a topi limitele dintre oameni, de a-I conecta uni cu alti si de a crea o comunitate.
Si mai ales sa luam aminte dragilor, la faptul ca uneori, o criza economica, nu este doar o criza economica.
Balasa Gabriel
Nici eu nu-i pot intelege pe cei care spun ca “s-au saturat de Romania!” Cum nu ii pot intelege nici pe cei care sunt atrasi de mirajul strainatatii. Da, sunt de acord ca lucrurile merg mai bine acolo decat aici. Dar oare asa a fost si la ei la inceput? Nu cred. Dar de-acolo n-a fugit nimeni. Au stat toti si au pus umarul si au facut ca locul in care traiesc sa fie unul care sa le ofere siguranta, respect, relaxare, liniste. Dar au facut-o ei, oamenii. Ori noi alegem caile cele mai usoare: fuga si lamentarea. Cred ca multi din cei care au plecat in strainatate, au plecat gandindu-se ca se vor intoarce candva in Romania. Dar nu s-au gandit niciodata ca nu au la ce sa se intoarca, pentru ca nu au construit nimic aici. Puterea nu are de cine sa fie vindecata pentru ca sunt din ce in ce mai putini cei care au forta sa o invete sa-si asume responsabilitatea pentru faptele ei. Ma bucur totusi ca mai exista oameni care refuza sa creada ca este totul pierdut. Inseamna ca mai exista o speranta. Multumesc pentru asta.